lørdag, oktober 23, 2021

‘Skyld’ som en reaktion ved diabetes

 

Skyld er en anden almindelig emotion hos mennesker med diabetes. Personen med diabetes kan fx bebrejde sig selv sygdommens debut. “Havde jeg dog bare ikke spise så meget sødt” – eller mere realistisk “havde jeg dog bare ikke taget på i vægt”. Forældre til et barn med diabetes kan også bebrejde sig selv – give sig selv skylden for barnets ulykke. Ægtefæller til personer med diabetes kan føle sig skyldige eller utilstrækkelige i forhold til diabetikerens dårlige kontrol eller nyopdagede senkomplikationer. Sagen er, at skyld og bebrejdelser sjældent er en særlig positiv eller brugbar emotion.

 

Det selvfølgelig godt, hvis man kan lindre folks skyld, men det vigtigt ikke at starte en diskussion med den person der oplever skyld. Det kan ske at behandleren argumenterer for det urimelige i personens skyld, hvilket blot resulterer i at personen med diabetes tager til genmæle for at argumentere for det modsatte. Det er ikke vejen frem.

 

Der er brug for en helt anderledes og psykologisk afdækkende form for terapi, der skal klarlægge baggrunden for oplevelsen af skyld. Det er ikke alle læger der har denne faglighed og de har slet den nødvendig tid. Derfor vil personen med diabetes, eller den pårørende der føler skyld, ofte stå sig bedst ved at søge en psykolog.

 

Skyld er i sig selv ikke særligt positiv og anvendelig, men indeholder måske alligevel en brugbart kerne. Nemlig en erkendelse af, at adfærd faktisk gør en forskel. Nøglen til at løse problemet kan ligge i denne erkendelse, som måske kan få den der føler skyld til at fokusere på, hvad der kan gøres for fremtiden, frem for et fokus på, hvad der skete i fortiden.

 

Argumentet lyder, at hvis patientens adfærd har haft betydning for sygdommen indtil nu, så må det også være muligt at ændre fremtiden, ved at ændre adfærden fra nu af. Det er således vigtigt at få personen til at se mulighederne i at ændre den fremtidige adfærd. Ved at opbygge personens duelighed eller “tro på egen formåen” kan personen få det fysisk og psykisk bedre.

Hvad synes du om denne nyhed?

Related Articles

- Annonce -

SENESTE NYT

Hvad synes du om denne nyhed?