torsdag, april 22, 2021

Når det digitale teenageværelse også bliver det digitale klasseværelse

Corona-epidemien har endnu engang sendt landets teenagere i karantæne. Den stump af det sociale liv, som foregik IRL – altså in real life, som de unge siger – er sat på standby. Tilbage står et i forvejen gennemdigitaliseret teenageliv, nu med endnu flere timer bag skærmen.

Vil man forstå ungdommen, må man forstå deres medievaner. Når vi i All About Teens spørger helt voksen-agtigt ind til deres medievaner, siger de: ”Medievaner, hvad mener du?”, og det siger meget om den måde, de opfatter medier på. Det er ikke noget, der er afkoblet fra dem – det er en del af dem.

Ifølge den nyeste All About Teens-undersøgelse bruger teenagepigerne i gennemsnit dagligt 4,5 time på telefonen (mod 4 timer i 2019). Meget? Ja, måske. Det er dog væsentligt at minde sig selv om, at de bruger den til alt: lommeregner, finde vej, kommunikation med venner, kogebog osv.

– Alle i deres generation har et intuitivt forhold til de sociale platforme – og de eksperimenterer hele tiden med nye platforme og nye måder at bruge dem på, siger Anne Eskerod Borgstrøm, Insights Manager i Aller Media, og fortsætter:

– Men de er også fuldt ud bevidste om, at det er vigtigt også at lægge mobilen fra sig engang i mellem. Om ikke andet bliver de mindet om det, når livet i den virkelige fysiske verden bliver taget fra dem.

Snapchat? Skrid – I har Facebook…

’Alt roligt på internettet’. Det konkluderede DRs medieudviklingsrapport fra 2019. Det gælder, når vi kigger på befolkningen som helhed – men når vi kigger på de nye mediebrugere, er billedet mildest talt et andet!

Facebook er røget helt ud af top 5 – og TikTok har overhalet Instagram markant. Et helt nyt medie er dukket op: ”Among Us”. Messenger som besked-platform er næsten også røget ud. Dog har Snapchat sejret og ligger konstant over årene, hvor teenagepigerne anno 2020 i gennemsnit dagligt bruger 64 minutter.

Og der bor da også en hel selvstændig pointe i, at Snapchat er deres foretrukne besked-platform ift. bl.a. at lave aftaler, hvilket fra et voksenperspektiv kan virke mærkeligt. Hvordan kan man lave aftaler et sted, hvor informationen forsvinder? Det kan man, fordi man sjældent laver langsigtede aftaler.

At TikTok, som på mange måder er YouTube på speed i et kortere format, vinder yderligere frem, understreger, at kommunikationen til denne målgruppe skal være kort.

LÆS OGSÅ:  Her er danskernes foretrukne motionsformer

Uanset om det gælder artikler, videoer, film, tekstbeskeder og telefonsamtaler. De er utålmodige. Det er ikke usædvanligt, at de f.eks. slutter en telefonsamtale uden et farvel, ligesom deres SMS’er er fuldstændig strippede for ’formalia’ som ‘hej’, ‘vi ses’ og ‘kram’. De svinger den måske op til et par hjerter.

LÆS OGSÅ:  Samsung indgår samarbejde med Melvin Kakooza i 2021

”Alle de muligheder…”

Med alle de digitale muligheder – og også det pres de unge føler – bruges de digitale kanaler som et skjold eller ‘pacifier’. Pigerne nævner det selv. De bruger telefonen som eskapisme, når det er svært, eller hvis de står i (for dem) akavede situationer. Ifølge undersøgelsen føler 27%, at de gemmer sig bag mobilen i akavede situationer:

– Det er total rigtigt, folk bruger telefonen som et skjold, når noget er akavet. Jeg føler i det hele taget, at vi er en generation, der synes alt er akavet (pige 16 år).

/ Reklame /

De unge er meget utålmodige og mister hurtigt fokus. De oplever selv, at de har svært ved at være til stede i samtaler pga. mobilen. De synes i endnu højere grad, at andre har svært ved at være til stede og holde opmærksomheden i samtalen.

Men det handler altså ikke om, at de hellere vil sidde ‘og skærme den’ end hænge ud. De vil gerne være fysisk sammen, hvilket blev åbenlyst under Corona-nedlukningen i foråret, og igen nu, hvor det fysiske ikke er en mulighed. Det fysiske samvær spiller en stor rolle, måske endda helt uden vi bemærker det i en ’normal’ hverdag, hvor det er det store skærmforbrug, der løber med hele opmærksomheden.

Om All About Teens

Det er fjerde gang, Aller Media foretager All About Teens-studiet. Hvor det er relevant, spørger vi om det samme år for år, så vi kan følge udviklingen. Men vi leder også hele tiden efter nye perspektiver og vinkler, så vi hele tiden er opdateret på, hvad der optager teenagerne lige nu og her.

Alle de nyeste indsigter om de danske teenagepigers liv, medie- og forbrugsvaner kan du læse meget mere om i rapporten, som du finder nederst på siden.

 

Kilde: MyNewsDesk

Hvad synes du om denne nyhed?

Related Articles

- Annonce -

SENESTE NYT

Hvad synes du om denne nyhed?